Dit megabosgebied is misschien wel de meeste onbekende natuurparel van Nederland. Het biedt u ongekende natuur in de vorm van prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden en schitterende zandverstuivingen. Het is niet voor niets een nationaal park. Het gebied is een kleine 10.000 hectare groot en is helemaal ontsloten door eindeloze wandelpaden, vele tientallen kilometers fietspad, en drie uitdagende ATB routes van totaal 60 km. O ja, vergeet ik nog de vele ruiterpaden en menroutes. Voor honden zijn er vijf grote losloopgebieden met een totaal oppervlak van ruim 900 hectare. Daarin kunt u echt uren wandelen met de honden los. De rest van is wel toegankelijk maar als aanlijngebied. Honden zijn van harte welkom in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De algemene regel is dat honden aan de lijn moeten. Binnen de afrastering van het Aekingerzand zijn honden helemaal niet toegestaan in de periode 1 maart tot en met 15 augustus vanwege op de grond broedende vogels en aanwezige lammetjes. En honden zijn verboden bij de zwemplas Canadameer vanwege de hygiëne voor zwemmers. Binnen de afrastering van het Doldersummerveld zijn honden ook niet welkom vanwege broedende vogels. Ten noorden van het Canadameer is een nieuwe waterplas aangelegd. Die is speciaal bedoeld als spartelvijver voor honden en paarden en wordt door de gasten van Easterwood Hondvriendelijke Vakantiewoningen veel bezocht. Meer informatie over losloopgebieden in de folder(pdf, 4.2 MB).

Voor natuurliefhebbers is er veel te beleven. Staatsbosbeheer streeft naar meer ruimte voor een wildere natuur. In plaats van productiebos zal nu weer meer variatie in soorten en ouderdom ontstaan. Karakteristieke Nederlandse loofbomen zoals zomereik en beuk zullen zich hier weer kunnen ontwikkelen. Op de voor ons land typische boomsoorten als zomereik leven wel tot 300 insectensoorten, op een amerikaanse eik zijn dat maar 20. Zo profiteren vooral de kleine bosbewoners van het beheer.

Met motorzaag en andere machines maken de beheerders ruimte voor inheemse bomen zodat die zich tot woudreus kunnen ontwikkelen. Zonlicht op de bosbodem doet allerlei planten ontkiemen. Diepe sloten worden gedempt, evenals de greppels in de bossen, zodat de waterhuishouding zich kan herstellen. In sommige delen zullen zich natte moerasbossen ontwikkelen. Ook naastliggende heide- en veengebieden hebben baat bij de waterstandverhoging.

In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Deze wandelingen vindt u ook terug op de wandelkaart van het nationaal park. Deze kaart ligt in uw vakantiewoning voor u klaar. Er zijn ook twee betonnen wandelpaden voor mensen die minder goed ter been zijn of met een schootmobiel rijden. Een daarvan op de bosberg loopt door het grootste losloopgebied. Leuk is om de nieuwe uitkijktoren in Appelscha te bezoeken. Die biedt vanaf het hoogste punt in Friesland een geweldig panorama. Kaarten heeft Easterwood voor u klaarliggen.