Nationaal Park Drents Friese Wold

Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland

Het prachtige Nationaal Park Drents Friese Wold

Letterlijk op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt het Nationaal Park Drents Friese Wold. Dit is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ruim 13 jaar geleden werd ruim 6500 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden door de Ministerie van Landbouw aangewezen als Nationaal Park (echter zonder hekken en geheel vrij toegankelijk). Na de Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Heide, stuifzand, gevarieerde bossen, vennen en veen wisselen elkaar af. En die afwisseling is nu precies een van de belangrijkste kenmerken van het Drents-Friese Wold en redenen waarom het hier zo genieten is. Honderden kilometers wandel-, ruiter en fietspaden en een drietal speciale ATB route’s staan de bezoekers ter beschikking (totaal 50 km).

De grote natuurlijke afwisseling heeft te maken met de verschillen in de bodem. Venige dopheidevelden in het Wapser- en Doldersummerveld en stuifzand op het Aekingerzand zijn twee uiteenlopende natuurtypen. De prachtige, oude grove dennenbossen in Berkenheuvel en Dieverzand vormen een opvallend contrast met de veel jongere productiebossen ten westen van Smilde. De levensaders van het nationaal park zijn de beekdalen van de Tilgrup en de Vledder A. De bovenloop van de Vledder A en een deel van de Tilgrup zijn vrijwel geheel in oude glorie hersteld. Nu slingeren ze weer door het landschap en gaat het water weer zijn eigen weg. Aan de zuidrand van het nationaal park liggen bij Doldersum en Diever kruidenrijke akkers en fleurige graslanden die u een goed beeld geven van het karakteristieke Drentse esdorpenlandschap.

De zwarte specht staat symbool voor het grote bosgebied in het Drents-Friese wold. Daarom vindt u de zwarte specht ook terug in ons logo. De zwarte specht met z’n karakteristieke rode kuif krijg je niet snel te zien, maar hem horen lukt soms wel.

Gastvrij onthaal

Het gaat niet alleen om natuur. In en rond het Nationaal Park wordt ook hard gewerkt. De vele recreanten, aangetrokken door het schitterende natuurgebied, worden gastvrij ontvangen door de ondernemers uit het hele gebied. Sinds 2006 kent het NP ook officiële gastheren. Die vormen de schakel tussen de recreant en het nationaal park. Ook Easterwood Vakantiewoningen mag zich Gastheer van het Nationaal Park Drents-Friese Wold noemen. Wij maken u dan ook graag wegwijs in deze prachtige omgeving.

Grote losloosgebieden voor uw hond(en)

Enkele jaren terug zijn in overleg met bewoners en ondernemers vijf zeer grote losloopgebieden ingericht. Bij Hogersmilde, Appelscha, Elsloo, Diever en Zorgvliet. Uw vakantiewoning ligt altijd in of nabij een van deze losloopgebieden. Voor mens en hond biedt dit optimale wandelmogelijkheden. Wandelgebied de Bosberg bij Appelscha (grenzend aan 4 van onze accommodaties) is al ruim acht vierkante kilometer groot en heeft wandelroutes tot ruim 2 uur. Onze huisjes in Appelscha en Elsloo liggen in een losloopgebied van 3 km2 en op loopafstand van de daarin gemaakte hondenspartelvijver. Via een speciale verbindingsroute zijn de meeste losloopgebieden ook nog eens met elkaar verbonden en kunt u tot wel 17 km aan één stuk met uw honden loslopen.

Bosbergpad en Familiepad

Voor mensen die wat minder goed ter been zijn of een kinderwagen, scootmobiel of rolstoel gebruiken zijn er speciale betonnen wandelpaden beschikbaar. Het Bosbergpas loopt als een grote cirkel door het grote honden losloopgebied bij Appelscha heen en is 2,2 km lang. Een bezoekje aan de langs dit pad gelegen uitkijktoren is de moeite waard. Vanuit dit hoogste punt van Noord-Nederland kijkt u bij mooi weer wel 60 km ver. Er is een lift om boven te komen (wel eerst bij de VVV/TIP kaartjes kopen). Het Familiepad loopt bij het Buitencentrum van SBB en is 1,8 km lang. Helaas moeten de honden daar (zeker zomers) aangelijnd worden. Ook in het natuurgebied bij Bakkeveen is een dergelijk verhard pad te vinden.

Overigens zijn er in het NP DFW vele kilometers aan betonnen fietspaden waar u ook prima met wandelwagen of rolstoel op terecht kunt. Scootmobielers (met of zonder hond) kunnen in het DFW prachtige tochten maken.

Staatsbosbeheer Buitencentrum Drents-Friese Wold

In dit leuke bezoekers centrum kunt u naast informatie over de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden, ook ervaringen opdoen met zintuigen, dus ruiken, horen, zien zoals ook in het park zelf te beleven valt. Vooral voor kinderen tot zo’n 13 jaar is er heel veel te beleven, alhoewel een bezoekje voor volwassenen ook erg leuk is.

Verder zijn er vanuit deze locatie recreatieve routes, een familiepad van ca 2 km (geschikt voor iedereen, ook met rolstoel of buggy), horeca en speelmogelijkheden voor kinderen.

Adres:
Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Telefoon: (0516) 46 40 20
Website: Natuurgebied Drents-friese Wold

Openingstijden:

  • April t/m oktober: ma t/m zo van 10-17 uur
  • November t/m maart: wo, za en zo van 10-16 uur
  • In schoolvakanties wel gehele week van 10-16 uur open
  • Gesloten op 25 dec en 1 jan

Genieten van het Nationaal Park Drents Friese Wold

Contact met Easterwood 

0516-480672 of 06-54600166 (09.00-20.00 uur)

vakantie@easterwood.nl

Kantoor: Laagduurswoude 17, 8423 VN Makkinga (Fr)

Kom genieten van de Natuur!

Easterwood is geen vakantiepark. Wij verhuren in eigen beheer in totaal vijf vakantiewoningen op twee verschillende plekken in het Nationaal Park Drents Friese Wold. Dit enorme bos en heidegebied ligt precies op de grens van Friesland en Drenthe. Wij hebben bewust gekozen voor accommodaties op korte loopafstand van een losloopgebied. Alle tuinen zijn honddicht omheind. Dus weglopen is er niet bij en dat is een geruststellende gedachte. Ook benches, voerbakken en vriezers voor voer zijn aanwezig.